Smaki Dolnego Śląska. Faszerowany karp z milickich stawów
Karp faszerowany to danie wyjątkowe, zwłaszcza jeśli pochodzi z Milickich Stawów – regionu Dolnego Śląska, słynącego z najlepszych hodowli karpia. Przepis na faszerowanego karpia z Milicza to doskonały wybór na obiad, ale także na świąteczny stół.
Zobacz też: Tradycyjny wrocławski deser. Ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką! Przepis nie zmienia się od pokoleń
Faszerowany karp z milickich stawów
Składniki
- 1 duży karp (ok. 1,5-2 kg), najlepiej świeżo wyłowiony
- 200 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 bułka pszenna
- 1 jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 ml mleka
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- olej do smażenia lub masło klarowane
Przygotowanie
Oczyść karpia z łusek, odetnij głowę i ogon. Wypłucz dokładnie i osusz. Posól rybę od środka i na zewnątrz. Jeśli chcesz, skrop karpia sokiem z cytryny – to złagodzi zapach ryby i nada jej lekko kwaskowy smak.
Bułkę namocz w mleku przez kilka minut, a następnie odciśnij nadmiar płynu.
Posiekaj cebulę i pieczarki drobno. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Dodaj pieczarki i smaż do momentu, aż odparuje nadmiar wody, a pieczarki lekko się zarumienią. Odstaw do ostygnięcia.
Do ostudzonych pieczarek dodaj odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Faszeruj karpia przygotowanym farszem i zepnij brzegi wykałaczkami lub zszyj nicią, by farsz się nie wysypywał podczas pieczenia.
Na dużej patelni rozgrzej olej lub masło klarowane.
Obsmaż karpia z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30–40 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka lekko chrupiąca.
Podawaj na półmisku, udekorowanego plastrami cytryny, świeżą pietruszką i ugotowanymi warzywami.
Smacznego!
Zobacz też: Lokalne dania Dolnego Śląska – czy znasz je wszystkie?