Lokalne dania Dolnego Śląska – czy znasz je wszystkie?
Tradycyjne dania regionu Dolnośląskiego
Wiele dolnośląskich dań ma już kilkaset lat. Niektóre z nich są oczywiste, a niektóre mniej znane i popularne. Nie odbiera im to jednak smaku. Powstały bowiem z połączenia różnych kultur i tradycji gastronomicznych. Spróbuj Dolnego Śląska od kuchni!
Bigos Wrocławski
Czy różni się czymś o tradycyjnego bigosu? Zdecydowanie! Zrobiony jest bowiem z czerwonej kapusty i kawałków mięsa – boczku, kiełbasy i polędwicy wieprzowej. Dla smaku dodaje się jabłka, rodzynki i czerwone wino. Jego początki sięgają XIX stulecia.
Karmindale
Choć nazwa zaskakuje – są to znane wszystkim kotlety mielone. Robione są z mielonego mięsa z dodatkiem bułki i jajek. Dla smaku można do nich dodać gotowane jarzyny, zmielone śledzie czy grzyby. Karmindale spożywa się również na zimno. Jeśli chodzi o sposób podania, należy pokroić je w plastry i serwować na kanapkach lub w bułce.
Ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką
Znalazło się również coś dla dolnośląskich łasuchów. Deser pochodzi z Wrocławia. Najlepiej smakuje z kawą. Jego sekret polega na dodaniu roztopionego masła, mąki, cukru, wanilii i cynamonu. Na końcu należy posypać ciasto pyszną i grubą kruszonką.
Śląskie niebo
Nazwa zachęca, ale smak i zapach jeszcze bardziej! Tą potrawę powinien znak każdy Dolnoślązak. Jest to uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe polana sosem z suszonych lub świeżych owoców. Najlepiej wykorzystać gruszki, jabłka, śliwki lub morele. Danie podaje się wraz z kluskami ziemniaczanymi lub gotowanymi na parze.
Pierogi z Chrząstawy
Pierogi wywodzące się z kuchni osadników. Są to tradycyjne pierogi ruskie, lecz z dodatkiem wędzonego boczku w farszu. Podaje się z cebulką i skwarkami. Wielokrotnie zwyciężały w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Kluski śląskie, zrazy, modra kapusta
Kluski śląskie to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym regionie nie bez powodu. Z ugotowanych ziemniaków robi się kulki z charakterystyczną dziurką. Idealnie komponują się z nimi zawiesiste sosy i śląskie zrazy. Dodatkowym walorem smakowym jest modra kapusta. Przyrządza się ją na słodko-kwaśno z jabłkiem i boczkiem.
Czarne gołąbki krużewnickie
Ich nazwa pochodzi od ciemnobrązowego nadzienia, które jest efektem użycia kaszy gryczanej. Są wizytówką Lubomierza. Można ich spróbować co roku na odbywającym się Festiwalu Filmów Komediowych.
Żurek śląski
Na koniec potrawa uwielbiana przez większość dolnoślązaków. Mało powszechna jest jednak wiedza, że zupa pochodzi właśnie ze stolicy Dolnego Śląska. Jest to gęsta i lekko kwaskowa zupa przygotowywana na bazie zakwasu żytniego. Jest bogata w wędzonki, białą kiełbasę, grzyby. Dodaje się również majeranek, czosnek i śmietanę. Co jest jednak kluczem do sukcesu? Ugotowane na twardo jajko i podanie zupy w wydrążonym chlebie.