Lokalne dania Dolnego Śląska - czy znasz je wszystkie? - Dolnyslaskinfo.pl

Lokalne dania Dolnego Śląska – czy znasz je wszystkie?

Tak jak każdy inny region województwo Dolnośląskie może pochwalić się swoimi lokalnymi potrawami. Jest ich znacznie więcej niż myślisz!
Lokalne dania Dolnego Śląska - czy znasz je wszystkie?, fot. pixabay.com [zdjęcie podglądowe]
Lokalne dania Dolnego Śląska – czy znasz je wszystkie?, fot. pixabay.com [zdjęcie podglądowe]

Tradycyjne dania regionu Dolnośląskiego

Wiele dolnośląskich dań ma już kilkaset lat. Niektóre z nich są oczywiste, a niektóre mniej znane i popularne. Nie odbiera im to jednak smaku. Powstały bowiem z połączenia różnych kultur i tradycji gastronomicznych. Spróbuj Dolnego Śląska od kuchni!

Bigos Wrocławski

Czy różni się czymś o tradycyjnego bigosu? Zdecydowanie! Zrobiony jest bowiem z czerwonej kapusty i kawałków mięsa – boczku, kiełbasy i polędwicy wieprzowej. Dla smaku dodaje się jabłka, rodzynki i czerwone wino. Jego początki sięgają XIX stulecia.

Karmindale

Choć nazwa zaskakuje – są to znane wszystkim kotlety mielone. Robione są z mielonego mięsa z dodatkiem bułki i jajek. Dla smaku można do nich dodać gotowane jarzyny, zmielone śledzie czy grzyby. Karmindale spożywa się również na zimno. Jeśli chodzi o sposób podania, należy pokroić je w plastry i serwować na kanapkach lub w bułce.

Ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką

Znalazło się również coś dla dolnośląskich łasuchów. Deser pochodzi z Wrocławia. Najlepiej smakuje z kawą. Jego sekret polega na dodaniu roztopionego masła, mąki, cukru, wanilii i cynamonu. Na końcu należy posypać ciasto pyszną i grubą kruszonką.

Śląskie niebo

Nazwa zachęca, ale smak i zapach jeszcze bardziej! Tą potrawę powinien znak każdy Dolnoślązak. Jest to uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe polana sosem z suszonych lub świeżych owoców. Najlepiej wykorzystać gruszki, jabłka, śliwki lub morele. Danie podaje się wraz z kluskami ziemniaczanymi lub gotowanymi na parze.

Pierogi z Chrząstawy

Pierogi wywodzące się z kuchni osadników. Są to tradycyjne pierogi ruskie, lecz z dodatkiem wędzonego boczku w farszu. Podaje się z cebulką i skwarkami. Wielokrotnie zwyciężały w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Kluski śląskie, zrazy, modra kapusta

Kluski śląskie to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym regionie nie bez powodu. Z ugotowanych ziemniaków robi się kulki z charakterystyczną dziurką. Idealnie komponują się z nimi zawiesiste sosy i śląskie zrazy. Dodatkowym walorem smakowym jest modra kapusta. Przyrządza się ją na słodko-kwaśno z jabłkiem i boczkiem.

Czarne gołąbki krużewnickie

Ich nazwa pochodzi od ciemnobrązowego nadzienia, które jest efektem użycia kaszy gryczanej. Są wizytówką Lubomierza. Można ich spróbować co roku na odbywającym się Festiwalu Filmów Komediowych.

Żurek śląski

Na koniec potrawa uwielbiana przez większość dolnoślązaków. Mało powszechna jest jednak wiedza, że zupa pochodzi właśnie ze stolicy Dolnego Śląska. Jest to gęsta i lekko kwaskowa zupa przygotowywana na bazie zakwasu żytniego. Jest bogata w wędzonki, białą kiełbasę, grzyby. Dodaje się również majeranek, czosnek i śmietanę. Co jest jednak kluczem do sukcesu? Ugotowane na twardo jajko i podanie zupy w wydrążonym chlebie.

Więcej z Dolnyslaskinfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *