Międzynarodowy Dzień Pizzy. Przepis na domową pizzę - Dolnyslaskinfo.pl

Międzynarodowy Dzień Pizzy. Przepis na domową pizzę

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Poznaj prosty przepis na jej wykonanie!

Międzynarodowy Dzień Pizzy, to idealna okazja do pójścia do pizzeri, zamówienia pizzy do domu lub przygotowania jej samemu! Ta ostatnia opcja smakuje podwójnie – własnoręcznie wykonana pizza ma swój niepowtarzalny smak, co więcej można użyć wielu dodatków według własnych preferencji! Poznaj prosty przepis na jej wykonanie!

Zobacz też: Przewodnik kulinarnej wyprawy po Wrocławiu

Przepis na domową pizzę

Ciasto

– 300g mąki pszennej

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka cukru

– 1 łyżeczka suchych drożdży

– 200ml ciepłej wody

– 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy

– 1 puszka pomidorów krojonych

– 2 ząbki czosnku, posiekane

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka suszonej oregano

– sól i pieprz do smaku

Dodatki (według własnych preferencji)

– Mozzarella, starta

– Pieczarki, pokrojone

– Papryka, pokrojona

– Szynka, pokrojona

– Oliwki, pokrojone

– Cebula, pokrojona

– Bazylia, świeża

Przygotowanie

W głębokiej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Pozostaw na około 5 minut. W drugiej misce połącz mąkę z solą. Dodaj wymieszaną wodę z cukrem i drożdżami oraz oliwę z oliwek.

Zagnieć w misce ciasto. Rób to przez około 8-10 minut. Gdy ciasto będzie już wystarczająco elastyczne umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Może to potrwać około godziny. 

Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i ponownie zagnieć przez kilka minut. Następnie podziel ciasto na dwie lub więcej równych części. Przygotowane części rozwałkuj na pizzę o grubości około 0,5 cm. Umieść rozwałkowane ciasta na natłuszczonym papierze do pieczenia lub posypanej mąką tacy do pieczenia.

Przygotuj sos pomidorowy.  W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż go przez kilka sekund, aż będzie aromatyczny. Dodaj pomidory krojone, oregano, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Zmiksuj go na gładką masę, jeśli lubisz bardziej jednolity sos.

Posmaruj ciasto sosem zostawiając około 3-4 cm wolnego brzegu. Dodaj ulubione składniki na pizzę.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut do osiągnięcia złocistego koloru. 

Zobacz też: To najlepsza restauracja na Dolnym Śląsku! Wybrali ją użytkownicy Pyszne.pl

Źródło: Media

Więcej z Dolnyslaskinfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *