Międzynarodowy Dzień Pizzy. Przepis na domową pizzę

Międzynarodowy Dzień Pizzy, to idealna okazja do pójścia do pizzeri, zamówienia pizzy do domu lub przygotowania jej samemu! Ta ostatnia opcja smakuje podwójnie – własnoręcznie wykonana pizza ma swój niepowtarzalny smak, co więcej można użyć wielu dodatków według własnych preferencji! Poznaj prosty przepis na jej wykonanie!
Zobacz też: Przewodnik kulinarnej wyprawy po Wrocławiu
Przepis na domową pizzę
Ciasto
– 300g mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka suchych drożdży
– 200ml ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka suszonej oregano
– sól i pieprz do smaku
Dodatki (według własnych preferencji)
– Mozzarella, starta
– Pieczarki, pokrojone
– Papryka, pokrojona
– Szynka, pokrojona
– Oliwki, pokrojone
– Cebula, pokrojona
– Bazylia, świeża
Przygotowanie
W głębokiej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Pozostaw na około 5 minut. W drugiej misce połącz mąkę z solą. Dodaj wymieszaną wodę z cukrem i drożdżami oraz oliwę z oliwek.
Zagnieć w misce ciasto. Rób to przez około 8-10 minut. Gdy ciasto będzie już wystarczająco elastyczne umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Może to potrwać około godziny.
Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i ponownie zagnieć przez kilka minut. Następnie podziel ciasto na dwie lub więcej równych części. Przygotowane części rozwałkuj na pizzę o grubości około 0,5 cm. Umieść rozwałkowane ciasta na natłuszczonym papierze do pieczenia lub posypanej mąką tacy do pieczenia.
Przygotuj sos pomidorowy. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż go przez kilka sekund, aż będzie aromatyczny. Dodaj pomidory krojone, oregano, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Zmiksuj go na gładką masę, jeśli lubisz bardziej jednolity sos.
Posmaruj ciasto sosem zostawiając około 3-4 cm wolnego brzegu. Dodaj ulubione składniki na pizzę.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut do osiągnięcia złocistego koloru.
Zobacz też: To najlepsza restauracja na Dolnym Śląsku! Wybrali ją użytkownicy Pyszne.pl