Dolnośląskie produkty regionalne - Dolnyslaskinfo.pl

Dolnośląskie produkty regionalne

Dolny Śląsk jest bogaty w walory przyrodnicze, dzięki czemu lokalni producenci mogą od lat wytwarzać tradycyjne i charakterystyczne dla tego województwa produkty. Przedstawiamy kilka najcenniejszych skarbów z tego terenu.
ryby.stawymilickie.pl

#1 Karp milicki

Dolina Baryczy jest jednym z najcenniejszych przyrodniczo regionów na Dolnym Śląsku. Najbardziej popularną rybą hodowaną w Stawach Milickich jest karp.

O jego wyjątkowości świadczy zarejestrowanie ryby jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Karp jest polecany przez lekarzy. Pomimo, że ryba zawiera sporo tłuszczu, to jest dobrze przyswajalna, bogata w sole mineralne i witaminy. W hodowli karpia stosuje się tylko i wyłącznie naturalną paszę zbożową.

Zobacz też: Kuchnia Doliny Baryczy – karp milicki

ryby.stawymilickie.pl

#2 Pstrąg i lipień z ziemi kłodzkiej

Ziemia Kłodzka jest pełna górskich potok i rzek o rwącym prądzie, dlatego też jest naturalnym środowiskiem pstrąga i lipienia. Na liście tradycyjnych produktów z tego regionu można znaleźć m.in. pstrąga smażonego bądź wędzonego. Ryby te żyją w dobrze natlenionych górskich rzekach, co sprawia, że ich mięso jest pyszne i zdrowe.

facebook.com/Pstrąg-Kłodzki-Ośrodek-Hodowli-Pstrąga

#3 Winnice

Wina wytwarzane w winiarniach na terenie Dolnego Śląska, zdobywają uznanie wielu smakoszy i koneserów tego napoju. W województwie można znaleźć winnice, które zajmują się uprawą wielu szczepów winorośli m.in. Winnica Anna w Krośnicach, lub Winnica De Sas w Czeszycach.

Winnica Anna jest rodzinnym przedsiębiorstwem, a jej właściciele dbają o każdy szczegół, aby smak i jakoś wina była najlepsza. Wino pochodzące z tej winnicy sygnowane jest prestiżowym znakiem Doliny Baryczy.

Zobacz też: Atrakcje Krośnice. Winnica Anna

W Winnicy De Sas o powierzchni 3 ha uprawia się 7 szczepów winorośli. Właściciele wytwarzają wino specjalną metodą “hands off”, która polega na jak najmniejszej ingerencji człowieka. Napój wytwarzany jest w specjalnym naczyniu o nazwie Qvevri, które służyło do robienia tego napoju już 8 tysięcy lat temu.

Zobacz też: Atrakcje Czeszyce. Winnica De Sas

facebook.com/WinnicaAnna

#4 Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich

Produkt ten wpisano na listę tradycyjnych produktów w 2005 roku. Jego barwa jest bursztynowo-herbaciana, a wpływ na nią mają karotenoidy, głównie B-karoten i ksantofil oraz flawonoidy i antocjany. Miód nie jest słodki, ma dosyć ostry i lekko gorzki smak. Na terenie Borów Dolnośląskich występują rośliny takie jak wrzosiec bagienny, przygiełka brunatna oraz rośliny trędonikowate, dzięki którym, tylko w tym regionie w całej Polsce wytwarzany jest taki miód.

pexels.com