Tradycyjne smaki Dolnego Śląska - Dolnyslaskinfo.pl

Tradycyjne smaki Dolnego Śląska

Jakie potrawy są szczególnie charakterystyczne dla Dolnego Śląska? Sprawdź i zainspiruj się!

Dolny Śląsk to region o bogatej i zróżnicowanej historii, co znajduje odzwierciedlenie w jego kuchni. Łączy w sobie smaki polskie, niemieckie, czeskie oraz austriackie. Jaki smaki są tradycyjne dla naszego regionu? Sprawdź i zainspiruj się!

Zobacz też: Dolnośląska Wieś Zaprasza. Poznaj regionalne smaki i weź udział w atrakcjach!

Tradycyjne smaki Dolnego Śląska

Żurek

Żurek to tradycyjna zupa, która jest popularna w wielu regionach Polski, ale na Dolnym Śląsku ma swoje specyficzne warianty. W regionie dolnośląskim żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Wyjątkowości nadaje także jego sposób podania w chlebie oraz dodatek białej kiełbasy, jajka i ziemniaków. 

Kaczka z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to popularne danie, które było obecne zarówno w niemieckiej, jak i polskiej tradycji kulinarnej Dolnego Śląska. W naszym regionie często podawana jest z  modrą kapustą i knedlami.

Knedle

Dolnośląski obiad na słodko? Knedle z owocami. Szczególną popularnością cieszą się knedle z dodatkiem śliwek, masła i cukru. 

Smażony ser

Wpływ czeskiej kuchni na Dolny Śląsk jest widoczny m.in. w obecności smażonego sera w panierce. Idealnej kompozycji nadają dodatkowo frytki i sos tatarski. 

Zobacz też: Gdzie na gofry na Dolnym Śląsku?

Źródło: Media

Więcej z Dolnyslaskinfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *