Tradycyjne smaki Dolnego Śląska

Dolny Śląsk to region o bogatej i zróżnicowanej historii, co znajduje odzwierciedlenie w jego kuchni. Łączy w sobie smaki polskie, niemieckie, czeskie oraz austriackie. Jaki smaki są tradycyjne dla naszego regionu? Sprawdź i zainspiruj się!
Zobacz też: Dolnośląska Wieś Zaprasza. Poznaj regionalne smaki i weź udział w atrakcjach!
Tradycyjne smaki Dolnego Śląska
Żurek
Żurek to tradycyjna zupa, która jest popularna w wielu regionach Polski, ale na Dolnym Śląsku ma swoje specyficzne warianty. W regionie dolnośląskim żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Wyjątkowości nadaje także jego sposób podania w chlebie oraz dodatek białej kiełbasy, jajka i ziemniaków.
Kaczka z jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami to popularne danie, które było obecne zarówno w niemieckiej, jak i polskiej tradycji kulinarnej Dolnego Śląska. W naszym regionie często podawana jest z modrą kapustą i knedlami.
Knedle
Dolnośląski obiad na słodko? Knedle z owocami. Szczególną popularnością cieszą się knedle z dodatkiem śliwek, masła i cukru.
Smażony ser
Wpływ czeskiej kuchni na Dolny Śląsk jest widoczny m.in. w obecności smażonego sera w panierce. Idealnej kompozycji nadają dodatkowo frytki i sos tatarski.
Zobacz też: Gdzie na gofry na Dolnym Śląsku?



