Jak wybrać catering na imprezę firmową?

Przygotowanie menu na imprezę firmową – od czego zacząć?
Catering na imprezę firmową powinien przede wszystkim pasować do charakteru eventu. Przed wyborem menu zwróć uwagę na to, w jakim miejscu odbywa się spotkanie i uwzględnij, czy goście będą siedzieć przy stole. Jeśli scenariusz tego nie przewiduje, sprawdź, czy w programie imprezy przewidziano czas na zjedzenie posiłku. Nikt z uczestników imprezy nie wyjdzie również zadowolony, jeśli dania będą sprawiać problem w konsumpcji. W pierwszej kolejności zdecyduj, czy dania z cateringu mają być podane do stolika, czy w formie bufetu szwedzkiego. Sposób serwowania potraw ma istotne znaczenie w utrzymaniu przyjemnej atmosfery – jeśli jest to konieczne postaw na obsługę kelnerską.
Dobrym rozwiązaniem jest zamówienie baru z małymi kanapkami tzw. finger food, które sprawdzą się przy organizacji różnych konferencji i imprez branżowych.
Rodzaje cateringu na imprezę dla pracowników
Impreza dla pracowników może przyjmować różne formy, podobnie jak catering, który umili spędzanie czasu w firmowym gronie. Jeśli nie wiesz, czym zaskoczyć gości, korzystnym rozwiązaniem jest współpraca z agencją eventową. Takie firmy całościowo zajmują się organizacją różnego rodzaju imprez, dzięki czemu zapewnienie cateringu nie stanowi dla nich żadnego problemu.Firma eventowa we Wrocławiu, która świadczy usługi m.in. z zakresu organizacji cateringu to Festa Event. Doświadczeni event managerzy dbają o doznania smakowe gości i budżet firmy przy wyborze menu odpowiadającego przebiegowi spotkania.
Catering na imprezę firmową może obejmować wyłącznie przystawki i desery serwowane do napojów na ciepło. Drugim rodzajem podania jedzenia na przyjęciu jest stół szwedzki obejmujący m.in. startery, dania na ciepło, przekąski na zimno i poczęstunek. Catering może być serwowany również w formie przeglądu menu restauracyjnego wraz z podaniem potraw do stolika. W przypadku imprez plenerowych sprawdzi się tzw. catering grill, natomiast spotkań branżowych – bary kanapkowe i finger foody umożliwiające wygodny sposób konsumpcji.
Czym kierować się przy wyborze cateringu na imprezę firmową?
Przy wyborze cateringu na imprezę firmową w głównej mierze warto kierować się liczbą oferowanych dań, rodzajem potraw i jakością ich przyrządzenia. Nawet najładniej podane potrawy nie zachwycą gości, jeśli powstaną ze składników niskiej jakości i będą zwyczajnie niesmaczne. Decydując się na catering restauracyjny, sprawdź miejsce i spróbuj kuchni przed zleceniem realizacji zamówienia. Każdy organizator powinien również zadbać o to, aby w menu znalazły się propozycje dań dla wegetarian, nie umożliwiając jednocześnie spożycia mięsa osobom, które preferują ten rodzaj potraw. Dzięki odpowiedniemu wyważeniu smakowych kompozycji każdy z gości będzie zadowolony i zapamięta event na długo.