Jak wybrać catering na imprezę firmową? - Dolnyslaskinfo.pl

Jak wybrać catering na imprezę firmową?

Przygotowanie imprezy bez poczęstunku nigdy nie wypada najlepiej, dlatego z myślą o organizacji eventu, warto zadbać o odpowiednie zaplecze gastronomiczne. Catering na imprezę firmową powinien odpowiadać preferencjom pracowników i pasować do charakteru spotkania. Dostępność wielu restauracji oraz firm cateringowych nie ułatwia wyboru menu na imprezę. Jaki rodzaj cateringu się sprawdzi i będzie smakował wszystkim gościom?
fot. materiał partnera

Przygotowanie menu na imprezę firmową – od czego zacząć?

Catering na imprezę firmową powinien przede wszystkim pasować do charakteru eventu. Przed wyborem menu zwróć uwagę na to, w jakim miejscu odbywa się spotkanie i uwzględnij, czy goście będą siedzieć przy stole. Jeśli scenariusz tego nie przewiduje, sprawdź, czy w programie imprezy przewidziano czas na zjedzenie posiłku. Nikt z uczestników imprezy nie wyjdzie również zadowolony, jeśli dania będą sprawiać problem w konsumpcji. W pierwszej kolejności zdecyduj, czy dania z cateringu mają być podane do stolika, czy w formie bufetu szwedzkiego. Sposób serwowania potraw ma istotne znaczenie w utrzymaniu przyjemnej atmosfery – jeśli jest to konieczne postaw na obsługę kelnerską.

Dobrym rozwiązaniem jest zamówienie baru z małymi kanapkami tzw. finger food, które sprawdzą się przy organizacji różnych konferencji i imprez branżowych.

Rodzaje cateringu na imprezę dla pracowników

Impreza dla pracowników może przyjmować różne formy, podobnie jak catering, który umili spędzanie czasu w firmowym gronie. Jeśli nie wiesz, czym zaskoczyć gości, korzystnym rozwiązaniem jest współpraca z agencją eventową. Takie firmy całościowo zajmują się organizacją różnego rodzaju imprez, dzięki czemu zapewnienie cateringu nie stanowi dla nich żadnego problemu.Firma eventowa we Wrocławiu, która świadczy usługi m.in. z zakresu organizacji cateringu to Festa Event. Doświadczeni event managerzy dbają o doznania smakowe gości i budżet firmy przy wyborze menu odpowiadającego przebiegowi spotkania.

Catering na imprezę firmową może obejmować wyłącznie przystawki i desery serwowane do napojów na ciepło. Drugim rodzajem podania jedzenia na przyjęciu jest stół szwedzki obejmujący m.in. startery, dania na ciepło, przekąski na zimno i poczęstunek. Catering może być serwowany również w formie przeglądu menu restauracyjnego wraz z podaniem potraw do stolika. W przypadku imprez plenerowych sprawdzi się tzw. catering grill, natomiast spotkań branżowych – bary kanapkowe i finger foody umożliwiające wygodny sposób konsumpcji.

Czym kierować się przy wyborze cateringu na imprezę firmową?

Przy wyborze cateringu na imprezę firmową w głównej mierze warto kierować się liczbą oferowanych dań, rodzajem potraw i jakością ich przyrządzenia. Nawet najładniej podane potrawy nie zachwycą gości, jeśli powstaną ze składników niskiej jakości i będą zwyczajnie niesmaczne. Decydując się na catering restauracyjny, sprawdź miejsce i spróbuj kuchni przed zleceniem realizacji zamówienia. Każdy organizator powinien również zadbać o to, aby w menu znalazły się propozycje dań dla wegetarian, nie umożliwiając jednocześnie spożycia mięsa osobom, które preferują ten rodzaj potraw. Dzięki odpowiedniemu wyważeniu smakowych kompozycji każdy z gości będzie zadowolony i zapamięta event na długo.

Więcej z Dolnyslaskinfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *